Néhány kattintással egy jó ügy mellett – Elindult a világ legnagyobb emberi jogi kampánya!

Megosztás

A Levélíró Maraton minden évben tíz emberi jogi ügyet karol fel, hogy a közösség erejével segítsen a jogsértések áldozatainak. A kampány koordinátora, Matyasovszki Fanni, az Amnesty International Magyarország munkatársa az esetek mellett a részvétel, a nemzetközi szolidaritás fontosságáról is beszélt.

Milyen szervezet az Amnesty International?

Egy több mint 10 millió emberből álló nemzetközi emberi jogi mozgalom, ami a világ több mint 70 országában jelen van. A szervezet alapját azok a hétköznapi emberek adják, akik a munkánk során velünk együtt cselekednek; petíciókat írnak alá, önkéntesként, vagy aktivistaként segítenek bennünket. Az Amnesty egyik legfontosabb tevékenysége a nemzetközi szolidaritás megteremtése, és ugyanezt a célt szolgálja a Levélíró Maraton is – azt, hogy felszólaljunk a világban jogtalanul bebörtönzött politikai foglyok szabadon bocsátásáért, vagy más, hétköznapi embereket érő jogsértések ellen. Ennek érdekében minden évben kiválasztunk tíz ügyet, és a Levélíró Maraton során ezekre hívjuk fel a figyelmet.

Miről szól az idei kampány?

2023 végétől 2024 februárjáig olyan emberek történetével foglalkozunk, akiknek jogait hatóságok vagy nagyvállalatok sértették meg.

Az esetek között van egy amerikai férfi, akit annak ellenére ítéltek halálra, hogy nem volt közvetlen bizonyíték ellene, egy lengyel nő, akit azért ítéltek el, mert segíteni szeretett volna egy bántalmazó kapcsolat túlélőjének biztonságos abortuszhoz jutni, és két őslakos vezető, akik beperelték az ausztrál kormányt, mert az nem tesz eleget a klímaváltozás és a szülőföldjük lassú pusztulása ellen.

Ki dönt arról, hogy a Levélíró Maratonban melyik 10 ügy kapjon figyelmet?

A világ körüli Amnesty irodák folyamatosan figyelik és kutatják az egyes országokban történő jogsértéseket, majd a szervezet londoni központjával közösen döntenek arról, mely történetekkel foglalkozunk az adott évben. A kiválasztási folyamatban az általában egy fontos szempont, hogy milyen a társadalmi és emberi jogi helyzet az adott országban, mennyire van lehetősége az Amnestynek arra, hogy sikert érjen el az ügyben azáltal, ha a Levélíróban felhívja rá a figyelmet.

Van-e az ügyek között magyar?

Jelenleg nincs a globális10-ben, de van rá esély, hogy a következő években lesz. . Idén olyan esetekért szólalunk fel, akiknek az emberi jogait a hatalommal bírók – a kormány, a rendőrség vagy nagyvállalatok – sértették meg. Van olyan ügy is, amelyben egy édesanya harcol azért, hogy a rendőri brutalitásnak áldozatul esett fiának végre igazságot szolgáltassanak.

A jogsértéseket elszenvedők számára mit ad egy ilyen kampány? Vannak sikertörténetek?

A Levélíró Maraton 2001 óta létezik, azóta  több mint 100 ember életét változtattuk meg. Több bebörtönzöttet szabadon bocsátottak, akikre a civilek gyakoroltak nyomást. Egy 15 évesen halálra ítélt dél-szudáni fiú életét 765 000 aláírás mentette meg. De azt is sikernek tekintjük ha egy kilátástalan helyzetben lévő embernek a leveleink erőt adnak ahhoz, hogy életben maradjon és folytassa a harcot. Az áldozatok és a családtagjaik a kampánynak köszönhetően azt érzik, hogy nincsenek egyedül. Az aláírások számából, illetve a nekik küldött támogató üzenetekből erőt meríthetnek.

A petíciók aláírása technikailag hogyan működik?

Nagyon egyszerű a folyamat, a honlapunkon a „Cselekedj!” és „Aláírom” kattintással aláírható a petíció. Ezen a felületen lehet a szolidaritást kifejező bátorító üzeneteket is megfogalmazni és elküldeni.

A nemzetközi jogsérelmek mellett Magyarországon milyen ügyekért küzdenek?

A legaktuálisabb témák: a bíróságok függetlenségének védelme a nemek közötti egyenlőség és a szexuális és nemi kisebbségek jogegyenlőségének a megteremtése Magyarországon.

Van-e állandó aktivistájuk Miskolcon?

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél több helyen ott legyünk, regionális szinten is. Miskolcon egy ifjúsági aktivista csoportunk működik, illetve éppen új regionális koordinátort keresünk, hogy minél több helyen aktívan tudjunk jelen lenni: erre a pozícióra Miskolcról is lehet jelentkezni. Emellett pedig Pécsen és Debrecenben van még Amnesty iroda- ebben a két városban, illetve Budapesten a Levélíró Maraton során több kávézóba is kitelepültünk annak érdekében, hogy az ide betérők személyesen, egy kávé mellől is felszólalhassanak a jogsértések ellen. Ez személyes részvételi lehetőség idén először valósul meg.

Fotó: Amnesty International Magyarország

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek